Sürdürdüğüm araştırma ve çalışmaları üç ayrı başlıkta değerlendirebilirim;
Akademik alanda danışmanlığını yürüttüğüm Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerimle birlikte süren / tamamlanan araştırmalarım,
Akademik ilgi alanlarım ve uzmanlık alanları kapsamında süren / tamamlanan araştırmalarım ama daha çok ilgilendiğim ve merak ettiğim alanda yaptığım araştırma ve çalışmalar,
Sektöre yönelik olarak gerçekleştirdiğim araştırmalar/çalışmalar.
1. Akademik alanda danışmanlığını yürüttüğüm Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerimle birlikte süren / tamamlanan araştırmalar;
Güncel olarak lisans öğrencilerimle birlikte yaratıcı fikirler üzerinde odaklandığımız ve onların yenilikçi fikirlerine destek vermeye çalıştığım çalışmalar şeklinde belirtebilirim. Bu çalışmaların bazıları her ne kadar zihinlerde "acaba olur mu?" sorusunu doğursa da önemli olanın yaratıcı fikirleri desteklemek, gelişmelerine izin vermek ve dönüşümlerini izlemek şeklinde de özetleyebilirim. Fikirler öğrencilerime ait olduğundan burada onlara yer vermek istemedim ama geleceğin gençlerimizle değişeceğine ve güzelleşeceğine inanıyorum.
2. Akademik ilgi alanlarım ve uzmanlık alanları kapsamında süren / tamamlanan araştırmalarım ama daha çok ilgilendiğim ve merak ettiğim alanda yaptığım araştırma ve çalışmalar;
Son zamanlarda alıp başını giden yapay zeka (AI) ile kendi ilgi alanlarımı eşleştirme çabalarım var. Bu doğrultuda hem onlardan yararlanıyor hem de bilgi dağarcığımı zenginleştiriyorum.
Yanı sıra "insan" unsurunun denizdeki çalışma hayatına uyum(suzluğu)unu araştırıyor, neden/sonuç ilişkilerini ortaya koymaya çalışıyorum. İnsan olmadan şimdilik zor görünüyor, o halde koşulların ve uyumun benzersiz olması için ne yapmalı? Dünya ticaretinin ve küresel ekonominin bel kemiği olan denizciler için bugünün ve yarının konularını araştırmaya devam.
3. Sektöre yönelik olarak gerçekleştirdiğim araştırmalar/çalışmalar;
Lisans eğitimini aldığım ve bir parçası olmaktan hep büyük mutluluk duyduğum denizcilik sektörüne ve ilişkili alanlarında ihtiyaç duyulduğunda destek olmaya çaba sarf ediyorum. Bu doğrultuda hem gemi işleticisi firmalar, hem deniz çalışanlarının haklarının korunmasına destek veren kurum ve kuruluşlar hem de liman işletmeleri için farklı çalışmalarda yer alıyorum. Bu çalışmalardan öğrendiklerimi eğitimlerde de kullanarak güncel bilgilerin genç araştırmacı ve öğrencilere aktarılmasında bir bilgi köprüsü olduğumu biliyorum. Ayrıca bazı çalışmalar uluslararası akademik yayınlara dönüşmekte ve ilgili alanda bilime katkı sağlamakta. Son zamanlarda bu alanda yoğun bir şekilde talep gören çalışmalar özellikle "liman modelleme ve simülasyon çalışmaları" ile "gemide yönetim düzeyinde çalışanların yetkinliklerinin değerlendirilmesi" şeklinde özetleyebileceğim çalışmalar.
* Liman Modelleme ve Simülasyon Çalışmaları;
Liman modelleme ve simülasyon çalışmalarının esası teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayar ortamında yani sanal ortamda limanlar gibi kıyı yapılarının modellenmeye başlaması ve gemi manevralarının yine simülatör destekli olarak bu ortam içinde gerçekleştirilmesi imkanlarının kazanılması ile başlamıştır. Bu anlamda ülkemizdeki çalışmaların geçmişi de 1990'lı yılların sonuna kadar gitmektedir.
4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında, teklif imar planlarının onaylanmasına yönelik İdare (UAB) tarafından verilecek görüşte esas alınacak kriterler ile görüşe dayanak teşkil edecek teknik raporların hazırlanması amacıyla "2009/2 sayılı Kıyı Tesisi Yapım Taleplerinin Değerlendirilmesine Dair Tebliğ" yayınlanmıştır. İlgili tebliğ kapsamında Madde 4. e bendinde " Modelleme raporu: Yapımı planlanan kıyı tesisinin bulunduğu deniz alanında geçerli olan meteorolojik, oşinoğrafik ve topografik koşulların, su üstü seyrine etki oluşturan objelerin, tesise komşu olan diğer kıyı yapılarının ve deniz trafiğinin modellendiği sanal bir manevra alanında, tesise ve komşu tesislere yanaşıp/ayrılması öngörülen gerçek gemilerin tip ve tonajına uygun matematik gemi modellerine, köprüüstü simülatörü ortamında manevra yaptırılması neticesinde elde edilen analitik verilere dayalı olarak, gemiler ile kıyı yapısı arasındaki etkileşimden kaynaklanan manevra risklerini tanımlayan ve derecelendiren teknik rapor" olarak tanımlanmıştır.
Yukarıda belirtilen teknik rapor ayrıca limanların ve/veya kıyı tesislerinin acil müdahale planlamaları içinde istenmektedir. Yanı sıra bu yöntem, denizde meydana gelen çeşitli kaza ve olayların incelenmesine yönelik yeterli verinin sağlanması ile çatma, çatışma, deniz olayı vb durumların incelenmesi ve araştırılmasına da imkan sağlamaktadır. Bu tür çalışmalarda özellikle deniz araçlarının otomatik tanımlama sistemi verilerinin (AIS) elde edilmesi çalışmaların geçerliği ve güvenirliği açısından önem arz etmektedir. Simülasyon ve modelleme çalışmalarında kullanılan sistemler ve bilgisayar yazılımları kadar önemli olan diğer husus ise ilgili çalışmalarda kullanılacak uluslararası kural ve düzenlemeler ile taşımacılığın farklı sektörlerince üretilen tavsiye niteliğindeki rapor ve düzenlemelerdir. Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi bünyesinde yer alan simülatör sistemleri ile gerçekleştirilen bu çalışmalar kapsamında Türkiye kıyılarında yer alan çok sayıda liman tesisi ve kıyı yapıları dışında yurt dışında planlanan tesisler içinde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Örnek olarak Bangladeş, Gürcistan, Türkmenistan da yer alan tesisler için yapılan çalışmalarımız bulunmaktadır.
Simülasyon ve modelleme çalışmaları sayesinde deniz üzerinde inşa edilecek obje ve tesislerin bölgede yer alan deniz trafiğine etkisinin incelenmesi, olası tehlike ve risklerin tanımlanarak düzeltici önlem ve faaliyetlerin planlanması mümkün hale gelmektedir. Son yıllarda ayakları denizde olacak şekilde planlanan köprüler, deniz sahasına yerleştirilecek rüzgar türbinleri vb yapıların deniz trafiğine olası etkilerinin ve sonuçlarının simülasyon çalışmaları ile değerlendirildiği çok sayıda bilimsel yayın da bulunmaktadır.
* K/Ü Simülatörü Destekli Yetkinlik Değerlendirme Çalışmaları
Temelde yeterlik ve yetkinlik kavramlarının aynı şeyi ifade etmediğinden hareketle, bireylerin teknik ve teknik olmayan becerilerinin K/Ü takım çalışmaları içerisindeki rolü ve önemini hedefleyen, K/Ü simülatörünü bir araç olarak kullanarak bireylerin yetkinliklerinin değişik ortam ve koşullarda test edilerek gap analizlerinin yapılmasını amaçlayan çalışmalardır. Sadece bilgi ve bilginin kullanımı değil aynı zamanda problem çözme, liderlik, karar verme gibi K/Ü Takım çalışmaları için çok önemli unsurların değerlendirilmesine yönelik hazırlanmış emniyet kültürüne ve emniyete önem veren profesyonel gemi işletmecisi firmalara özgü yürütülen çalışmalardır.